16 ok, hogy miért nem becsülnek meg

Időről-időre azt veszed észre, hogy nem becsülnek meg eléggé, legyen szó akár a párodról vagy a barátaidról? Itt van 16 oka annak, hogy miért történik ez.

Te is olyan ember vagy, akit mindig háttérbe szorítanak, nem becsülnek meg.

Lehet, hogy teljesen öntudatosan éled az életed, és úgy érzed te irányítasz.

Azonban valahogy mégis azt veszed észre menet közben, hogy hiába adsz, az hozzád közelálló emberek nem becsülnek meg.

(Olvasd el: Hogyan légy magabiztos: 15 módszer, hogy felismerd értékes vagy)

Biztosra veszem, hogy szerető és törődő ember vagy.

Emiatt hajlandó vagy lemondani az igényeidről is, hogy kényeztesd és így a kedvükre tegyél a szeretteidnek, barátaidnak.

De mit lépsz akkor, amikor ez lesz az elvárás és már nem számít, hogy te mit akarsz?

Kinek a hibája az, amikor nem becsülnek meg?

Azt kell hibáztatnod aki nem becsül meg?

Vagy magadat hibáztasd?

Amikor a párod megállás nélkül kényezteted, különböző gesztusokkal és meglepetésekkel, mindeközben, pedig nem vársz semmi viszonzást, vagy amikor túl kedves és rendes vagy a barátodhoz és mindig ott vagy neki, anélkül, hogy éreztetnéd vele, időnként mekkora áldozatot, hozol érte, akkor egyértelmű, hogy azért nem becsülnek meg, mert nem veszik észre, milyen áldozatokat hozol értük és mennyit fektetsz a kapcsolatba. Ennek pedig az lesz a vége, hogy nem becsülnek meg annyira, mint szeretnéd.

Hibáztathatsz valakit, ha neki fogalma sincs az általad hozott áldozatokról?

Természetesen kényeztetve és jól fogják magukat érezni az első pár alkalommal. De amikor ez elkezd rutinná válni, akkor a kényeztetés elvárássá változik.

Ha pedig, egy nap nem rakod bele ugyanazt az energiát a kapcsolatba, vagy nem teszed meg ugyanazt a dolgot, akkor még lehet, hogy a párod fog kiakadni.

Minél jobban igyekszel, annál nagyobbak lesznek az elvárásaik. És, mielőtt észrevennéd a neked megerőltető igyekezet elvárássá válik, és mindennap arra számítanak, hogy valami különleges dologgal lepd meg őket.

Ez az a pillanat, ahonnan pedig nem nagyon van visszatérés, és te itt kezded el azt érezni, hogy a kapcsolatodban nem becsülnek meg.

A kommunikáció és a meg nem becsülés

Bárki kerülhet egy alulbecsültebb helyzetbe, főleg egy új kapcsolat elején esik meg ez könnyen. Az, hogy ebből időben kitörj és elérd, hogy a párod megbecsüljön, az kell, hogy a tudomására hozd, hogy mekkora erőfeszítéseket teszel meg a kapcsolatért, vagy érte.

Merj kommunikálni és elmondani, ha valami megterhelő a számodra, vagy túl nagy áldozat. Nem kell ezzel és szabad ezzel addig várni amíg, dühítővé és frusztrálóvá válik ez a számodra. Ne várd meg amíg kirobban belőled és emiatt összeveszel a pároddal vagy bárkivel aki fontos számodra. Hidd el az őszinte és tiszta kommunikáció csodákra képes.

(Olvasd el: Hogyan beszélgess sikeresen a másik nemmel)

A legtöbb ember akit nem becsülnek meg, a kommunikáció hiánya miatt kerül ebbe a helyzetbe és marad ott is amíg már nem bírja tovább. Aztán egy szép nap ez elképesztő erővel robban ki belőlük, a párjuk legnagyobb meglepetésére, aki ebből semmit nem vett észre.

Van ennél jóval egyszerűbb megoldás is. Nyugodtan hozd a partnered tudtára, hogy mekkora erőfeszítés volt, összehozni neki azt a meglepetést vagy akármit. Ettől még nem leszel fellengzős vagy nagyképű. Mindössze tudtára hozod az igazságot, ami nem baj.

Sőt, ha a párod tudtára, hozod, hogy mennyire különleges a dolog és ennyit fektettél bele, attól még értékesebbnek fogja az egészet érezni, és még hálásabb lesz érte, végeredményól pedig jobban fog kedvelni.

Te pedig, nem vágysz másra mint egy egyszerű köszönömre, hogy megbecsülve érezd magad, nem?

A megbecsülés hiánya és az önbecsülés

Megvan az oka, hogy miért hagyod, hogy mások lebecsüljenek. A legtöbb esetben ez pedig az önbecsülésnél keresendő.

Nem becsülöd magad eléggé, ahhoz, hogy azt tudd mondani, eleget tettél valakiért. Folyamatosan többet, jobbat akarsz nyújtani, hogy kárpótold a másikat azért, amit úgy érzel hiányzik belőled.

Ez ösztönöz arra, hogy mindig többet akarj nyújtani, cserébe pedig megbecsülést és szeretet remélsz a másiktól. Ha pedig úgy érzed, nem kapsz elég megbecsülést vagy szeretet, akkor fogod azt érezni, hogy nem becsülnek meg.

(Olvasd el: Túlságosan tapadós és nyomulós barát vagyok!)

Tényleg elfogadod magad úgy ahogy vagy, azért aki vagy? Vagy mások elismerése és megbecsülése kell ahhoz, hogy jól érezd magad? Ha őszintén meg tudod válaszolni ezt a kérdést, akkor megtalálod az okot, miért nem becsülnek meg és miért végzed mindig ugyanígy.

16 ok, hogy miért nem becsülnek meg, újra meg újra

A legegyszerűbb módszer és megoldás arra, hogy miért nem becsülnek meg, ha először saját magadat vizsgálod meg.

Vannak tipikus jellemzői és tulajdonságai azoknak az embereknek, akiket általában nem becsülnek meg. Ha pedig ezt a cikket olvasod, akkor nagy eséllyel ezek közül néhány benned is megvan.

Olvasd el ezt a 16 okot, hogy miért nem becsülnek meg valakit, és ha felfedezel ezek közül párat magadban, akkor te is nagyobb eséllyel juthatsz erre a sorsra.

#1 Nem tudsz “nem”-et mondani. Nehezedre esik, hogy ellentmondj valakinek. Inkább vállalsz több feladatot és felelősséget a nyakadba, mint hogy nemet mondj. Lehet, hogy azt hiszed emiatt rendes vagy, de mindössze annyit fogsz elérni, hogy egy csomó mindent te csinálsz meg mások helyett, akiknek ez lesz az elvárásuk és ha nem teszed meg amit kérnek akkor megutálnak.

#2 Kiszámítható vagy. Bárki a környezetedben, különösen a szeretteid, pontosan tudják, mire hogyan fogsz reagálni. Mivel ilyen kiszámítható vagy és tudják mire mit fogsz lépni, ezt kihasználva manipulálni fognak téged, hogy elérjék amit akarnak. Érzed, hogy manipulálnak és kihasználnak, de ugyanakkor tehetetlennek is érzed magad.
(Olvasd el: 17 romboló barát akikkel jobb megszakítani a kapcsolatot)

#3 Túl aranyos vagy. Mindig mások elégedettsége lebeg a szemed előtt és képtelen vagy durván viselkedni bárkivel is. Lehet, hogy úgy érzed, hogy te vagy az utolsó rendes ember egy rossz világban, azonban a valóság az, hogy túl idealista vagy, aki a túlzott kedvességével és naivitásával kikényszeríted másoktól, hogy ne becsüljenek meg eléggé.

#4 Elhalogatod a döntéseket. Kifogásokat keresel, vagy elhalogatod a döntéseket, ahelyett, hogy azonnal szembenéznél a fontos dolgokkal. Lehet, hogy ez tűnik a könnyebb útnak, de valójában a döntések elhalogatásával csak még nehezebbé teszed az életed és megakadályozod, hogy megfelelő ütemben haladjon.

(Olvasd el: Így szabotálod a boldogságod: 12 szokás amivel tönkreteszed az életed)

Ennek az eredménye pedig az lesz, hogy akiket szeretsz igyekeznek majd meghozni helyetted a döntéseket, akár direktben akár manipulációval, ezzel kiadva az iránytást a kezedből. Így pedig, mindig azt fogod tenni amit mások akarnak.

#5 Nem konfrontálódsz másokkal. Ha úgy érzel nem becsülnek meg, akkor konfrontálódj a helyzettel. Ha nem mersz kiállni magadért, akár mással szembemenve, akkor ebben a helyzetben fogsz maradni. Ha pedig mindig megalkuszol, mert nem mersz konfrontálódni, akkor ez belülről fel fog emészteni és egy kiégett ember leszel idővel.

#6 Félsz. Félsz azoktól az emberektől, akik határozottak, hangosak, nyíltak, és mernek konfrontálódni. Nem tudod őket kezelni és ez stresszel téged. Inkább megcsinálod amit mondanak, minthogy szembe menjél velük, mert úgy gondolod úgysem sikerülne.

(Olvasd el: Ismeretlentől való félelem – hogyan győzd le és lépj ki a komfortzónádból)

Lehet, hogy úgy érzed ez a legjobb megoldás, de a helyzet az, hogy ezzel csak azt éred el, hogy egész életben kihasználjanak ezek az emberek.

#7 Hazudsz magadnak. Hazudsz magadnak és kifogásokat keresel amikor valaki nem becsül meg. Megmagyarázod és megengeded fejben, hogy ez történjen, vagy bemagyarázod magadnak, hogy aki nem becsül meg, tulajdonképpen a jó döntést hozta.

Nem élvezettel teszel a kedvére ennek az embernek, de hamis indokokkal meggyőzöd magad, hogy ez így van rendben és szabad akaratodból teszed mindezt és nem manipuláció miatt.

#8 Nem hiszel magadban. Valahol mélyen, kételkedsz magadban és nem hiszel a képességeidben. Magadban csak a hibákat látod, míg másokat hibátlan, tökéletes lényekként látsz. Érzed, hogy valami belül nincs rendben és ezért muszáj állandóan másoknak a kedvére tenned, hogy elfogadjanak.

#9 Nem tudsz egyedül lenni. Állandó szükségét érzed annak, hogy legyen valaki aki szemtanúja az életednek. Megriaszt a függetlenség gondolata és inkább feladod azt amit akarsz és hagyod, hogy valaki, lekezeljen, csak ne kelljen egyedül lenned.

#10 Folyton az engedélyre vársz. Ahhoz, hogy bármit is csinálj, akár szórakozni menj a haverokkal vagy akármi, kell a másik személy engedélye. Mielőtt bármit csinálsz az első dolgod, hogy engedélyt kérsz. Amikor bekerülsz ebbe a spirálba és kezdesz a nem megbecsült szerepbe kerülni, akkor, kiadod a kezedből az érzelmi irányítást és egyfajta szolgai, kielégítő szerepet veszel fel. Ezután pedig nem kell sok idő és elveszíted az ítélőképességed és elfelejted, hogy lehet, önállóan másoktól függetlenül is döntést hozni.

#11 Nem vagy tisztában a saját vágyaiddal. Bármit is szeretnél csinálni, akár levágatni a hajad, vagy egy éttermet kiválasztani, mindig megszólala egy kis hang a fejedben, hogy vajon a másiknak ez tetszene-e. Minden cselekedetednek egy célja van, hogy kielégíts a másik fél vágyait, kívánságait abban reménykedve, hogy ő ezért majd jobban fog szeretni, vagy megdicsér. Vagy esetleg, hogy majd egy nap rájön, mennyi mindent megteszel érte.(Olvasd el: Hogyan fejleszd magad: 16 erőteljes titka az önfejlesztésnek)

#12 Mások nagyrabecsülésére vágysz. Nem szeretsz szembe menni emberekkel, ehelyett inkább jó benyomást akarsz kelteni bennük. Elfogadsz mindent amit mondanak, bármit megteszel csak azért, hogy felkeltsd a figyelmüket. Egy aprócska dicséret tőlük a világot jelenti neked.

#13 Alacsony elvárások. Alacsonyan tartod az elvárásaidat az emberekkel szembe főleg azokkal szemben akiket szeretsz, mert pontosan tudod, milyen érzés újra és újra csalódni valakiben. Viszont a másik oldalon meg, túl sokat fektetsz bele a kapcsolatba, abban bízva, hogy észreveszik mennyire törődő vagy és majd ők is ilyenné válnak varázsütésre.

(Olvasd el: 12 dolog amivel rosszabbá teszed az életed)

Viszont, a helyzet az, hogy mivel nem mutatsz rá egyetlen hibára sem a másikban, vagy vársz el tőle valami teljesítményt, így ő azt fogja gondolni, hogy már most tökéletes a számodra.

#14 Tiszteled őket. Mivel tiszteled ezt a személyt, ezért nem akarsz neki ellentmondani, vagy szembemenni vele. Ez a személy az életed központja és bármit megtennél azért, hogy őt boldognak lásd.

#15 Tudják, hogy tiszteled őket. Általában azok az emberek akik nem becsülnek meg, pontosan tudják milyen fontosak ők a számodra. Látják mennyire szereted őket és folyamatosan többre és többre vágynak, anélkül, hogy ezt észrevennék.

Amikor te pedig többet adsz, akkor az elvárásaik továbbnőnek, ez pedig így folytatódik egészen addig, amíg eléred azt a pontot, ahonnan már nem bírod tovább, nem bírsz többet adni. Amikor pedig leállsz vagy visszaveszel, akkor a másik azt fogja érezni, hogy megváltoztál mert már nem teszel meg érte annyit és úgy fogja érezni, hogy rosszabb ember lettél.

#16 Többet adsz, mint amennyit visszakapsz. Egyszerűen nem tudod, mikor hagyd abba az adást. Ennek pedig mindig az a vége, hogy sokkal többet fektettél bele, mint szerettél volna. Azonban mire feleszmélsz általában túl késő, mert az ember akinek adtál, már nem becsül meg annyira mint megérdemelnéd. ha pedig visszahőkölsz, akkor ők lesznek kiakadva és fogják azt mondani, hogy rossz irányba változtál.

Ha ezek a jellemzők közül többet is felfedeztél magadban, akkor minden esélyed megvan, hogy elérd az emberek ne becsüljenek meg annyira, mint amennyire megérdemelnéd.

Lehet, hogy elsőre nem veszed észre, de ha figyelsz ezekre e jelekre, akkor fel fog tűnni, hogy miért is nem becsülnek meg a hozzád közel álló emberek és adod fel a saját önbecsülésed és helyezed a vágyaid a másiké alá.

Ha pedig nem változtatsz ezeken a dolgokon, aki újra és újra azt fogod észrevenni, hogy megint nem becsülnek meg eléggé. Amit pedig ne feledj, hogy ezt sokszor nem is szándékosan teszik, hanem te éred el náluk.

(Olvasd el: 15 módszer, hogy olyanná válj aki állandóan azt hajtogatja, szeretem az életem!)

Amint megértetted az okokat, hogy miért nem becsül meg valaki, akkor változtass állj ki magadért és kommunikáld ezt a szeretteid felé. Egészen addig nem fog pozitív irányba változni az életed, amíg megadod a lehetőséget másoknak, hogy ne becsüljenek meg.

Tetszett amit olvastál? Lájkolj vagy kövess minket Facebook-on vagy Instagram-on és segítünk abban, hogy önmagad legjobb énjévé válj, gyorsabban, mint gondolnád!

 

 

 

 

 

Reklámok
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close