Hogyan légy magabiztos: 15 módszer, hogy felismerd értékes vagy

Kedveled önmagadat? És nem felfuvalkodott, nárcisztikus módon értem most. Ha nem, akkor itt van néhány tipp arra, hogyan légy magabiztos.

Valljuk be, a legtöbb embernek nincs teljesen rendben az önbecsülése. Túl gyakran esik meg velük, hogy belenéznek a tükörbe és végigkritizálnak magukon és magukban mindent. Vagy állandóan felidézik, hogy mit rontottak el és a földbe döngölik magukat a érte.

Így nem lehet élni. Akkor mégis mi az oka annak, hogy ilyen sokan küzdenek ezzel és élete során szinte mindenki szembesül ezzel a problémával? Számtalan oka van ennek. Nézzünk, meg ezek közül néhányat.

(Olvasd el: Ezekkel a szokásaiddal szabotálod a boldogságod)

Miért alacsony sok embernek az önbizalma?

Akár hiszed, akár nem a babák nem úgy születnek, hogy azonnal problémájuk van magukkal. Ez tanult viselkedés. Egy tökéletes világban mindannyian szeretnénk és elfogadnánk sajnos azonban, nem ilyen világban élünk. Itt van néhány oka annak, alacsony sok embernek az önbizalma.

#1 A média. Bekapcsoltad a tv-t vagy láttál filmet mostanában? Ott csak szép és tökéletes embereket látsz! És nem elég, hogy a legtöbb híresség vékony, szép és irigyelt, de még gazdag is. Ezzel pedig nagyon magasra teszik számunkra a lécet. Huhh…

Csoda, hogy a világ maradék 99%-a nem zokog a sarokban egész nap. Szükségtelen elmondanom szerintem, hogy a média azt éri el, hogy tökéletes emberek tökéletes életéhez hasonlítsuk magunkat.

Ennek pedig az az eredménye, hogy a legtöbb ember vacakul érzi magát emiatt. Így sosem fogjuk megtanulni, hogyan legyen önbizalmunk és váljunk magabiztossá.

#2 A szüleid. Persze, lehet, hogy tökéletes és szerető szüleid voltak, akik sosem mondtak semmi rosszat rólad. Még ha így is volt, akkor sem úsztad meg, hogy megkapd, “Megy ez jobban is!” “A tesód sokkal ügyesebb ebben!” ” Ne légy lusta!” és lehet, hogy a céljuk ezzel jó volt, de attól még lehet, hogy rád a mai napig negatív hatással vannak ezek a mondatok.

(Olvasd el: 12 dolog amivel rosszabbá teszed az életed)

Sajnos azonban nagyon sokak nőnek fel úgy, hogy a szüleiktől nagyon sok negatívat hallottak. Ezek a negatív romboló dolgok pedig beépülnek az ember mentalitásába és az attitűdjébe. Idővel a szüleid hangja a saját belső hangoddá változik. Úgyhogy ha épp valaki nem dicsér meg, akkor elkezded rosszul érezni magadat.

#3 Az osztálytársaid. Aki nem otthon tanult az pontosan tudja mire gondolok. A gyerekek sokszor nagyon kegyetlenek tudnak lenni. Ha veled nem is voltak kegyetlenek, attól még minden esélye megvan, hogy gyerekként a menőbb, gazdagabb, népszerűbb vagy okosabb kölkökhöz hasonlítottad magad.(Olvasd el: 17 romboló barát akikkel jobb megszakítani a kapcsolatot)

#4 A belső hangod. Nem elég, hogy kívülről egy csomó ilyen hatás ér minket, -média, szülők, osztálytársak- ez mind átalakul a saját belső hangunkká. Lehet, hogy sokszor apróságnak tűnik és nem is veszed észre, hogy éppen negatív voltál magaddal szembe saját magadban, mint mondjuk, “Na ma is jól elaludtam a hajam, úgy nézek ki mint egy csöves.” Apróság, de negatív ami nem jó.

Hogyan légy magabiztos?

Az önbizalom és az abból eredő magabiztosság olyan dolog, amivel nagyon sokan küzdenek. A jó hír az, hogy bárki képes a fejlődésre! Minél idősebb vagy annál több munkát fog jelenteni. De ne félj, meg tudod csinálni, képes vagy rá! Sőt, most a hogyan sem kérdés, mert itt van néhány tipp, amivel még elkezdheted a munkát.

#1 Ne törődj azzal mit gondolnak mások. Ez egy nagyon fontos lépés a magabiztosság felé, főleg a csajoknak. Nagyon sokan állandóan azon vannak, hogy megfeleljenek másoknak és közben maguknak, ami sokszor nem megy egyszerre, ezért állandóan feszültek és elégedetlenek.

(Olvasd el: Hogyan mosolyogj gyakrabban: 6 pofonegyszerű trükk, amivel örökre megváltoztathatod az életed)

De tudod mit? A legtöbb ember bőven el van foglalva saját magával, így nem ér rá arra, hogy veled foglalkozzon, téged ítélgessen. Megnyugtató felismerés, nemde?

#2 Ne hasonlítsd magad másokhoz! Ez nagyon nehéz, tudom. Ahogy korábban már mondtam, megállás nélkül bombáz minket a média sikeres, gyönyörű és gazdag emberek képeivel. De nekünk ez nem elég, még a környezetünkben élő emberekhez is hasonlítgatjuk magunkat.

Ezt fejezd be! De ha mégis muszáj hasonlítgatnod magad, akkor mérd magad nálad rosszabbul álló emberekhez. Nem akarok kegyetlennek hangozni, vagy arra buzdítani valakit, hogy lenézzen másokat, de ne felejts el hálásnak lenni, hisz csak azzal, hogy ezt a cikket olvasod, egy kütyün, akkor van neted, tudsz olvasni amivel nagyjából a világ felső tizedéhez tartozol.

(Olvasd el: 20 dolog amit bárcsak megtettem volna 20-as éveimben)

#3 Vizsgáld meg a belső hangod. Sok ember azzal sincs teljesen tisztában, hogy a saját fejében mi zajlik. Képzeld, még a legpozitívabb embernek is vannak negatív gondolatai. Úgyhogy, figyelned kell a belső hangodra és le kell állítanod amikor negatívvá válik. Aztán cseréld le az adott negatív gondolatod valami pozitívra inkább.

#4 Vizualizálj! Lehet, hogy erre legyintesz, de kutatások bizonyítják, hogy a vizualizáció sokat segít, szinte bármiben amiben fejlődni akarunk. Még az Olimpikonok és élsportolók is használják. Úgyhogy, képzeld el magad és lásd, ahogy elfogadod magad és magabiztos vagy és sokkal könnyebben fogsz olyanná válni.

#5 Gondold újra a dolgokat! Ha le vagy törve mert 15 kilót kell fogynod, hogy jól nézz ki, akkor örülj, hogy nem 30-at! Vagy ha úgy érzed, hogy nem keresel elég pénzt a munkahelyeden, akkor örülj annak legalább, hogy van munkád és kereseted. Gondold újra és vigyél bele valami pozitívat! Mondhatnám azt is, hogy színezd újra….
(Olvasd el: Enélkül nem lesz sikeres az önfejlesztésed)

#6 Építs ki őszinte kapcsolatokat. Van amikor egyszerűen szükségünk van valakire aki átsegít minket egy nehéz helyzeten. Úgyhogy tölts időt olyan emberekkel, akik pozitívak és őszinték. Kérj tőlük segítséget, hogy elérd, másként, pozitívabban lásd magad. Néha sokkal könnyebb elhinni valamit ha másoktól halljuk, mintha magunknak mondjuk.
(Olvasd el: Vigyázz kiben bízol: hogyan kerüld el a kétszínű embereket)

#7 Engedd el a múltat! Lehet, hogy megcsaltad az exedet. Vagy kigúnyoltak másodikban és ez a mai napig meghatároz téged. Akármi is az, a múlt része. A múltat pedig nem tudod megváltoztatni, úgyhogy bocsáss meg magadnak, vond le a tanulságot ha van és lépj tovább. Engedd el és fókuszálj a jövődre és az abban rejlő pozitív dolgokra.

(Olvasd el: Így lépj túl sikeresen a viszonzatlan szerelmen)

#8 Kérj segítséget! Változást elérni az életünkben sokszor nagyobb feladat, mint amivel egyedül meg tudunk birkózni, ilyenkor jönnek a barátok a képbe. Szedj össze 2-3 jó barátot és legyenek ők a te önbizalom terápiás csoportod. Állandóan fel tudjátok egymást emelni, és erősíteni így a másik önbizalmát elérve, hogy a végén magabiztosak legyetek.

#9 Használj megerősítést. Ez vagy beválik vagy nem, egyénenként változik. Azonban egy olyan trükk, ami azért megér legalább egy próbát. Írj le pozitív dolgokat és ismételd el újra és újra hangosan. A sok ismétléssel előbb-utóbb eléred, hogy el is hidd ezeket a pozitív dolgokat.

#10 Törődj magaddal. Nagy részben az önbizalmunk és magabiztosságunk azon múlik, hogyan látjuk magunkat és hogyan érzünk magunk felől. Úgyhogy, egyél egészségesen, állj neki mozogni valamit, tisztálkodj és igyekezz azon, hogy jól mutass és jól érezd magad. Egyszerűnek tűnik, de amikor úgy érezzük nem nézünk ki jól, az nagyon erősen befolyásolja a belső megítélésünket. Én például buli után amikor úgy fekszem, hogy nem tusoltam le, mindig sokkal rosszabban érzem magam másnap és fele a magabiztosságom.

#11 Ne a kifogásokat keresd! Gyakori, hogy azért érezzük magunkat rosszul, mert nem sikerül elérni a célunkat. Akár egészségügyi, karrier, önfejlesztés vagy akármi más területen tűztél ki célt, a te felelősséged, hogy mindent megtegyél az elérése érdekében, különben nem fogod magad jól érezni. Úgyhogy elég a kifogásokból! tedd meg amit megígértél magadnak, hogy megteszed! Ne a “majdholnap” legyen a legzsúfoltabb napod!

(Olvasd el: Ismeretlentől való félelem – hogyan győzd le és lépj ki a komfortzónádból)

Az, hogy elérd, hogy jobban érezd magad a bőrödben nem kis munka, nem fogok hazudni! De ezekkel a tippekkel, hogy, hogyan légy magabiztos ez nem lehet számodra többé kérdés! Hidd el nekem megérdemelsz egy jobb életet, csak úgy mint ezek a tippek egy próbát! Úgyhogy hajrá, csapj bele és legyél már holnap egy kicsivel közelebb a célodhoz, később megköszönöd magadnak!

Tetszett amit olvastál? Lájkolj vagy kövess minket Facebook-on vagy Instagram-on és segítünk abban, hogy önmagad legjobb énjévé válva pillanatok megtaláld a hozzád legjobban illő párt.

 

 

 

 

Reklámok
%d blogger ezt kedveli:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close