Vigyázz kiben bízol: hogyan kerüld el a kétszínű embereket

A bizalom törékeny dolog, ami ha egyszer eltörött nagyon nehéz helyrehozni. Hogy ne kelljen a törött darabokat ragasztgatnod, figyelj oda kiben bízol.

Biztos feltűnt már, hogy a gyerekek bárkinek bármit elmondanak. Elmesélik az életük minden apró részletét, a legbizalmasabb titkaikat, nem nagyon van amit ne mondanának el. Ahogy elkezdünk felnőni rájövünk, hogy vannak emberek akikben bízhatunk és sok nagyon sok akiben pedig nem. Még a komoly kapcsolatokban is, mint mondjuk a házasság egy árulás mindent tönkretehet.

(Olvasd el: Hogyan szabadulj meg a dühtől: 20 módszer, hogyan fókuszálj mindig a pozitív dolgokra az életben)

A probléma azonban az, hogyha nem találunk valakit akiben bízhatunk, akkor nagyon nehéz a túlélés. Nincs annál rosszabb, mint rádöbbenni, hogy mégsem bízhatunk meg valakiben akire számítottunk. Ha úgy érzed elárultak, akkor nagyon nehéz újra bízni valakiben. A kulcs, hogy ne kövesd el ugyanazt a hibát kétszer.

Mire figyelj a bizalomnál?

Sokszor gondoljuk azt, hogy ha valakit szeretünk ő ugyanúgy szeret minket, és ugyanolyan hűséges hozzánk mint mi hozzá, azonban ez nincs mindig így. Független attól, hogy kiben akarsz megbízni van 15 szabály amit betartva elkerülheted, hogy becsapjanak és csalódás érjen.

#1 Ha megtették a múltban újra meg fogják tenni! Ha valami igaz az emberekre akkor az, hogy a szokásaink rabjai vagyunk. Ha valaki egyszer megtett valamit, nagy eséllyel újra megfogja tenni. Ha valakiben megvan a hajlam, hogy visszaéljen a bizalmaddal, akkor nagy eséllyel, újra és újra vissza fog élni vele. tartsd szem előtt, hogy nem mindenki érdemli meg a bizalmad!(Olvasd el: Ezek a barátaid keserítik meg az életedet)

#2 Attól még, hogy te nem árulnád őt el, az nem jelenti azt, hogy ő is ugyanezt gondolja. Sokszor gondoljuk azt, hogy ugyanolyanok vagyunk mint mások, és ugyanazok az értékek szerint élünk. Azonban ahogy idősödik az ember, egyre jobban felismeri,hogy ez a feltevés mennyire hibás. ha van egy értékrended, akkor ne gondold azt, hogy mindenki más is ugyanezen szabályok szerint él és ugyanezeket tartja fontosnak. Mindenki a saját szabályai és morális értékrendje alapján él.

#3 A titkokra mindenki kíváncsi. Ha arra gondolsz, hogy megossz valakivel valami bizalmasat, mindig gondolj arra, hogy minél nagyobb a titok, annál nagyobb a késztetés, hogy azt megossza. Légy nagyon óvatos, hogy kire bízod rá a titkaid. Sok ember remekül tudja leplezni a gerinctelen, kétszínű voltát.

#4 Sose bízz a “dráma királynőben” A drámás embereket sokkal jobban érdekli a dráma maga mint te. Ha tud valami olyat amivel fel tudja kelteni más emberek figyelmét és a középpontba tud vele kerülni, akkor gondolkodás nélkül fogja a népszerűségért eladni a titkaidat.

A dráma királynő sokszor nem tudja visszafogni magát. Nincs tisztában azzal, hogy amit csinál azzal fájdalmat okoz másoknak. Az, hogy empatikus és megértő legyen másokkal számára lehetetlen feladat. Sokszor még ő érzi úgy, hogy neked tesz szívességet azzal, hogy elmondja másoknak a legsötétebb titkaidat.

#5 Ha valaki kibeszél neked valaki mást, az nagy eséllyel téged is ki fog beszélni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mi vagyunk a kivételek. Azonban a valóság az, hogy ha valaki elárul neked valakit, akkor téged is el fog. Nincs két különböző értékrendje egy ahhoz akit kibeszél egy másik meg feléd, ő nála és nálad is ugyanazt az értékrendet alkalmazza. Csak idő kérdése, hogy a te titkaidat mikor beszéli ki valaki másnak. Ne bízz abban aki nem tudja megtartani mások titkát, nem vagy olyan különleges, hogy te legyél a kivétel.(Olvasd el: 16 ok, hogy miért nem becsülnek meg)

#6 A bizalom nem kétirányú. Attól, hogy valaki megbízik benned, még nem biztos, hogy te is bízhatsz benne. Lehet, hogy a múltban rád bízta több nagy titkát is, az nem jelenti, azt, hogy te biztonsággal megteheted ugyanezt. Az emberek tudják, hogy a bizalmadhoz vezető út, ha megbíznak benned. Ha ezt elérték akkor széttépnek. Azzal, hogy tudják, hogy te egy becsületes ember vagy és meg fogod őrizni az ő titkaikat még nagyobb bátorítást ad nekik.

#7 Mindenki ártatlan amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője. Ha valaki azt mondja neked, hogy a másik ezt meg ezt mondta rólad, akkor figyelj. Hajlamosak vagyunk az ilyesmit vakon elhinni és kiakadni, de ez nem helyes. Mielőtt bárkinek bármit elhinnénk, járjunk a végére és utána ítéljünk.

#8 Ne légy naiv. Sok ember alapvetően nem jó. Utálom kimondani de mindegyikünknek megvan a maga sötét oldala. Ne gondold azt naivan, hogy téged nem beszélnek ki és neked nem akarnak ártani, csak mert rendes és őszinte vagy másokkal. Sajnos ezt senki sem ússza meg, még az sem aki nem ezt érdemli.(Olvasd el: 9 hajszálnyi különbség a magabiztos és az arrogáns férfi között)

#9 Tarts magadban azokat a dolgokat, amiket nem kell másoknak tudnia rólad. Régi de bölcs gondolat, hogy előbb gondolkozz aztán beszélj. Néha ki kell beszélnünk a dolgokat magunkból, de ezt úgy is meg lehet tenni, hogy bizonyos dolgokat kihagysz. Van amit egyszerűen nem kell másnak tudnia rólad.

Ha ártani tudnak azzal amit mondanál, akkor nem kell mindig 100%-ban mindent elmondanod, ettől pedig még őszinte maradsz ne aggódj. Alaposan gondold milyen mélyen engedsz valakit belelátni a dolgaidba és ha vannak amiket nem akarod, hogy az illető tudjon, akkor ne mondd el.

#10 Azzal, hogy valakivel megosztod a legbelsőbb titkaid még nem biztos, hogy közelebb kerül hozzád. Nem attól kerülsz valakivel bensőséges viszonya, hogy megosztod vele a legbensőbb, legsötétebb titkaidat. Ha valaki szeretni szorosabb kapcsolatot veled, nem feltétlen kell tudnia, hogy ágybavizelsz részegen, vagy, hogy egyszer megcsaltad a párod.(Olvasd el: Hogyan légy magabiztos: 15 módszer, hogy felismerd értékes vagy)

#11 Attól, hogy valaki jár veled, még nem biztos, hogy minden titkod megtartja. Azzal, hogy valakire igent mondasz, azt nem mondod ki, hogy minden titkát meg is fogod őrizni. Sajnos ez nagyon sokszor nem így történik a gyakorlatban. Még házas pároknál is előfordul, hogy úgy alakul és a haverokkal, barátnőkkel kibeszéli a másik vallomásait, vagy titkait. A párkapcsolat sajnos nem a bizalom záloga, pedig annak kéne lennie.

#12 Ne nyomd el a belső hangod. Ha a belső hangod azt mondja, hogy ne bízz valakiben, vagy valamit ne mondj el neki, akkor hallgass rá. Okkal van belső hangod. Azért van, hogy megvédjen minket magunktól és olyan hibák elkövetésétől, amiből később komoly bajunk származhat. Biztos te is sokszor jártál már úgy, hogy elnyomtad és végül mégis kiderült, hogy igaza volt.(Olvasd el: 12 dolog amivel rosszabbá teszed az életed)

#13 Ha ugat és kutyának tűnik… akkor az egy kutya. Lásd mindig reálisan a másikat, hogy ki ő és milyen ember. Ha valakiben megbíztál és visszaélt vele, akármilyen kifogással is tette ezt, akkor se bízz meg benne többet. Nem létezik elég erős ok arra, hogy valaki eláruljon téged, hacsak nem kérdezett meg előtte és egyeztél bele, hogy elmondja valakinek. Még akkor is ha magadnak fogsz az adott dologgal ártani és a másik ezt tudja, akkor is ha korrekt előbb megkeres és szól, hogy segítséget akar kérni, majd csak akkor tesz így, ha ezt te is akarod.

#14 Három a magyar igazság, de nem ebben. Átvert valaki egyszer, átver még egyszer rendben, dehogy harmadszorra is, az már inkább a te hibád, már ne is haragudj. Sajnos olyan világban élünk, ahol ha valaki egyszer visszaélt a bizalmaddal nagy eséllyel újra vissza fog. Tudom mindenkinek jár a második esély, de személy szerint én nem kapkodnám el a helyedben, hogy újra bizalmat kapjon, bizonyítson akár évekig is és azután és csak fokozatosan és óvatosan.

#15 Ha a másik nem nyílik meg, neked sem kell. Ha valaki nem beszél magáról és nem nyílik meg felé a bizalma az egy fontos jel. Vagy azt jelenti, hogy nem te nem érdekled őt és amit mondasz, vagy már előre tudja, hogy nem fogja megőrizni a titkaidat. Ha ők nem nyitnak feléd, akkor mi okod lenne neked megnyílnod az irányukba? Ha eddig nem nyíltak ki számodra, ezután sem fognak, főleg, attól nem, hogy titkokat bízol rájuk.

(Olvasd el: 15 módszer, hogy olyanná válj aki állandóan azt hajtogatja, szeretem az életem!)

Az életben a legjobb ha találsz valakit, akiben teljesen meg tudsz bízni, akiről tudod, hogy sosem ártana neked, ha pedig ez megvan akkor nem kell aggódnod a többi ember miatt. Egyszerűen ha nem kérdeznek nem mondod. Ha pedig semmi más nem marad meg a cikkből, arra emlékezz, hogy aki egyszer elárult nagy eséllyel újra meg fogja tenni.

Tetszett amit olvastál? Lájkolj vagy kövess minket Facebook-on vagy Instagram-on és segítünk abban, hogy önmagad legjobb énjévé válj, hamarabb, mint gondolnád.

 

 

Reklámok
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close